Ostania aktualizacja postu : 30 stycznia 2024
Jaki miód jest najlepszy na przeziębienie? Przeziębienie rozwija się bardzo powoli, ale jest bardzo problematyczne. Wiąże się to z wieloma objawami takimi jak ból gardła, kaszel, katar, ból głowy, ból mięśni. Mimo, że objawy przeziębienia po jakimś czasie ustępują, nadal czujemy się zmęczeni i mniej aktywni. Miód może być świetnym rozwiązaniem tego problemu. Jakie właściwości lecznicze ma miód? Jaki miód jest najlepszy na przeziębienie? Jak szybko i skutecznie przygotować miód na przeziębienie? Jak stosować miód na przeziębienie? Gorąco zachęcamy do zapoznania się z poniższymi wpisami, które z pewnością rozwieją wszelkie wątpliwości naszych czytelników.
Jakie właściwości lecznicze ma miód?
Warto wiedzieć, że regularne spożywanie miodu może znacząco poprawić odporność organizmu. Nie zmienia to jednak faktu, że infekcję można wprowadzić do diety nawet wtedy, gdy widoczne są już pierwsze jej objawy (grypa czy przeziębienie). Miód jest świetnym antybiotykiem na pierwsze objawy przeziębienia, stanów zapalnych gardła i oskrzeli. Warto podkreślić, że prozdrowotne właściwości miodu zawdzięczamy głównie pszczołom, które są odpowiedzialne za produkcję substancji o właściwościach antybiotycznych, takich jak oksydaza, glukoza i apidycyna. Warto również wspomnieć o ochronie przed niekorzystnym i szkodliwym działaniem mikroorganizmów – niszczą one i hamują rozwój wszelkich bakterii, wirusów i pierwotniaków. W tym miejscu należy również zaznaczyć, że miód ma właściwości przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne. Co ciekawe, działa również bakteriobójczo, zmniejsza obrzęk błony śluzowej i rozrzedza wydzielinę. Zdaniem wielu to świetny i skuteczny środek uspokajający.
Jaki miód jest najlepszy na przeziębienie?
Trzeba przyznać, że spożywanie miodu podczas przeziębienia jest powszechne i nie bez powodu. Z praktycznego punktu widzenia chyba najlepszy jest miód lipowy. Charakteryzuje się żółtą lub żółtozieloną barwą, a jednocześnie ma mocny i charakterystyczny zapach. Co więcej, miód lipowy ma właściwości przeciwgorączkowe, przeciwkaszlowe i uspokajające. Warto również zaznaczyć, że dobrze sprawdza się w przypadku chorób zatok. Jest nieoceniony w przypadku grypy i przeziębienia. Skuteczny może być również miód gryczany – który ma właściwości antybiotyczne, wspierające układ odpornościowy. Miód akacjowy jest szczególnie polecany dla dzieci. Dzieje się tak głównie za sprawą słodyczy, którą tak bardzo kochają najmłodsze dzieci. W końcu potpourri jest prawdopodobnie najczęściej używanym. Ostatnio coraz większą popularnością cieszą się produkty malinowe o działaniu przeciwgorączkowym i przeciwpotnym.
Jak szybko i skutecznie przygotować miód na przeziębienie?
Przeziębienie jest jak najbardziej naturalne w okresie jesienno-zimowym, ale oczywiście nie jest wskazane. Skoro o tym mowa, warto zwrócić uwagę na dodatek miodu do herbaty. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stanowił alternatywę dla tradycyjnego cukru. W końcu nie powinno się go dodawać bezpośrednio do gotującej się wody. Okazuje się, że powyżej 40 stopni Celsjusza musimy liczyć się z utratą wielu dobroczynnych właściwości. Na przeziębienia możemy również przygotować mieszanki z innymi składnikami, które tak samo pozytywnie wpływają na organizm, a nawet potęgują działanie miodu. Na przykład często przygotowuje się syropy na bazie miodu, do których dodaje się imbir, sok z cytryny, kurkumę. Z drugiej strony dodatek cynamonu może wzmocnić efekt rozgrzewający. Dobrym pomysłem jest również dodanie miodu do ciepłego mleka i wypicie go przed snem. Ta mikstura ma nam ułatwić zasypianie i budzić się mniej chorym rano.
Jak stosować miód na przeziębienie?
Przede wszystkim warto zaznaczyć, że miód należy stosować już przy przeziębieniu, ale należy go stosować również profilaktycznie. Tylko w ten sposób można stale wzmacniać odporność naszego organizmu. Pamiętaj, miód nie lubi wysokiej temperatury. Można go dodawać do napojów, które nie przekraczają 40 stopni Celsjusza. W przeciwnym razie musimy liczyć się z utratą wszystkich atrybutów zdrowotnych. Jeśli chodzi o najsilniejsze działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, z pewnością warto zwrócić uwagę na miody lipowy, wrzosowy, malinowy, wielokwiatowy i nawłociowy. W celach leczniczych można przyjmować 3 łyżki stołowe 3 razy dziennie. Najskuteczniejsza jest podawana na łyżce lub bezpośrednio. Miód rozpuszczony w ciepłym napoju i pozostawiony na noc również ma silne działanie. Często przyjmuje się tę substancję przed snem, ponieważ łagodzi ona kaszel i ułatwia oddychanie.