Ostania aktualizacja postu : 5 stycznia 2023
Papryczki habanero – poznaj skład, właściwości i zastosowanie jednego z najpikantniejszych warzyw. Wszyscy wielbiciele ostrych smaków i ekstremalnych doznań znają skalę Scoville’a, która określa poziom pikantności potraw, a w zasadzie papryki, bo właśnie to warzywo zawiera kapsaicynę odpowiedzialną za palące uczucie w ustach. Papryczki habanero uplasowały się wysoko na tej liście, osiągając od 100 tys. do 350 tys. jednostek i pokonując popularne tabasco i cayenne (od 30 tys. do 50 tys. jednostek). Ognista moc nie jest jedyną cechą tych roślin. Warto poznać ich skład i właściwości, które mogą okazać się cenne dla naszego organizmu.
Pochodzenie i uprawa papryczek
Papryczki habanero zaliczane są do gatunku Capsaicum chinense, ale to nie z Chin się wywodzą, a z dorzecza Amazonki. Naturalnie występują w obrębie Ameryki Środkowej, gdzie najliczniej rosną na półwyspie Jukatan. Sprzyja im tamtejszy tropikalny klimat – gorące słońce, temperatury w nocy powyżej 15 stopni i regularne opady deszczu. Największe uprawy tych pikantnych warzyw są w Meksyku, ale też w Panamie, Belize, Kostaryce, Ekwadorze i na południu Stanów Zjednoczonych mają swój udział w agrobiznesie. Papryczki wypuszczają białe kwiaty, by po zapyleniu wydać zielony owoc, który dojrzeje w słońcu. Przeważnie występują w kolorze pomarańczowym lub czerwonym, ale znane są też fioletowe, białe czy ciemnobrązowe odcienie.
Wyróżniają się nieregularnym, asymetrycznym kształtem, osiągają do 6 cm długości i są szerokie, pękate, przez co prezentują się ozdobnie. Roślina nie jest wymagająca w uprawie, możemy sami postarać się o sadzonki lub nasiona i zająć się uprawą na własny użytek. Wysiewamy je wczesną wiosną, mogą zimować w domu. Są wieloletnie, po zimowaniu w kolejnych latach wydają więcej owoców. Lubią nasłonecznione miejsca. Nie potrzebują specjalnej odmiany ziemi, choć preferują lekko kwaśną glebę, warto zapewnić im drenaż. Podlewanie nie powinno być zbyt obfite, wręcz warto być skąpym w tej dziedzinie, wówczas wykluczy się gorzki smak w owocach.
Kapsaicyna – cenny składnik papryki
Papryczki habanero zawierają w swoim składzie sporą dawkę witaminy C, witaminy z gruby B, A, E, beta-karoten, potas, fosfor, kwas foliowy, magnez, wapń, błonnik. Dzięki temu, że mają niski indeks glikemiczny, polecane są osobom zmagającym się z cukrzycą. Znaczącym związkiem zawartym w miąższu papryki jest kapsaicyna. Substancja charakteryzuje się drażniącym działaniem na błony śluzowe, ale pod tym negatywnym doznaniem, kryje się też szereg pozytywnych właściwości, związek ten jest wykorzystywany ze względu na swoje moce lecznicze, antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe. Warto po nią sięgać, ponieważ stymuluje, rozgrzewa, a nawet wywołuje uczucie euforyczne.
Właściwości zdrowotne papryczek habanero
Wysoka zawartość kapsaicyny wpływa na szereg właściwości, które sprzyjają zdrowiu. Warto je poznać, ponieważ wykazują korzystny wpływ na:
- cukrzycę – przeciwdziała tej chorobie przez regulowanie skoków insuliny,
- zwalczanie bakterii – w zależności od dawki, zauważono jej antybakteryjny wpływ na takie gatunki jak: Salmonella typhimurium, Helicobacter pylon, Pseudomonas aeruginosa,
- reumatyzm – dzięki działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym łagodzi dolegliwości związane z bólami reumatycznymi, bólami stawów, obrzękami,
- układ krążenia – poprawia krążenie, obniża poziom złego cholesterolu,
- wrzody żołądka – małe dawki pozwalają zachować profilaktykę przeciw wrzodom żołądka u zdrowych osób,
- profilaktykę antynowotworową – istnieją badania potwierdzające jej ochronne działanie przeciw metabolizowaniem, działaniem mutagennym, wiązaniem DNA związków rakotwórczych, szczególnie w przypadku nowotworów prostaty i raka pęcherza moczowego,
- chorobę Alzheimera – trwające testy na zwierzętach, wskazują na pozytywny wpływ substancji na zapobieganie zmianom neurodegeneracyjnym,
- odchudzanie – jest wykorzystywana jako składnik wielu leków przyspieszających i wspierających proces redukcji masy ciała. Bierze udział w procesie spalania tkanki tłuszczowej.
Środek może być również stosowany jako składnik gazu pieprzowego, dzięki temu, że podrażnia oczy, powoduje ich łzawienie, problemy z oddychaniem, a przez to dezorientację, zyskuje cechy dobrego narzędzie do samoobrony.
Bezpieczne zażywanie papryczek
Przez drażniące działanie kapsaicyny, należy pamiętać o tym, by zachować umiar. Zbyt duża dawka może doprowadzić nawet do śmierci z powodu zaburzeń oddychania. Czysta substancja w przeciwieństwie do tej używanej w przemyśle spożywczym może być trująca, dlatego wykorzystywana jest po rozcieńczeniu w odpowiednich dawkach w maściach i plastrach. Dawka toksyczna to ok. 50 mg na kg ciała. Dotykając papryczek, trzeba uważać, by nie zatrzeć oczu lub nosa, ponieważ sok wywoła silną reakcję piekącą. Oczy należy natychmiast przepłukać wodą lub mlekiem, w żadnym wypadku nie przecierać, może to doprowadzić do uszkodzenia rogówki. Najlepiej kroić warzywa w rękawiczkach i stosować je jako jeden ze składników, by złagodzić, rozcieńczyć pikantny smak. Uczucie palenia przełyku można zwalczyć, pijąc wodę, tłuszcz lub alkohol, spożywanie wody nie przyniesie oczekiwanego rezultatu.