Ostania aktualizacja postu : 22 lipca 2021
W ostatnich kilku latach wiele można usłyszeć o prozdrowotnym działaniu lewoskrętnej witaminy C. Wokół niej narosło wiele kontrowersji. Dotychczas znana witamina C znana jest z korzystnego wpływu na układ odpornościowy, szczególnie w okresie przeziębień i grypy. Pojawiły się jednak medialne doniesienia, że „prawoskrętna” witamina C nie jest tak skuteczna jak “lewoskrętna”. Ludzie zaczęli zatem udawać się do aptek i wypytywali o dostęp tegoż specyfiku. Czy rzeczywiście te doniesienia są prawdziwe?
Czym jest witamina C?
Witamina C to nazwa, która określa aktywność biologiczną między innymi kwasu askorbinowego. Litera L, która dodawana jest czasami przy jej nazwie, to w rzeczywistości konfiguracja atomu węgla znajdującego się w łańcuchu bocznym cząsteczki. Cząsteczka ta jest pochodną glukozy. W związku z tym niektóre zwierzęta mogą produkować kwas L-askorbinowy dla swoich potrzeb. Ponadto kwas D-askorbinowy nie wykazuje aktywności biologicznej. Co to oznacza w praktyce? Nie ma aktywności witaminy C, ale posiada właściwości przeciwutleniacza. Poza kwasem L- askorbinowym aktywność biologiczną mają również jego sole oraz niektóre formy utlenione. Kwas L-askorbinowy w formie leku to odpowiednia forma, którą organizmy metabolizują w naturze. Co więcej, syntetyczne pozyskiwanie substancji jest częściowo biologiczne i wykorzystuje między innymi mikroorganizmy. Natomiast synteza “sztucznego” kwasu D-askorbinowego jest zdecydowanie droższa i trudniejsza. W związku z tym przemysł farmaceutyczny nie ma interesu w tym, aby ją produkować.
Jakie jest znaczenie witaminy C w codziennej diecie?
Witamina C jest najbardziej znana ze swojego działania na układ odpornościowy. W związku z tym jej zwiększone spożycie następuje w okresie przeziębień i grypy. Posiada jednak znacznie więcej właściwości. Po pierwsze jest warunkiem koniecznym podczas produkcji kolagenu, czyli białek, które tworzą dodatkową warstwę nabłonkową, będącą barierą dla wirusów. Po drugie bierze udział w produkcji limfocytów, czyli białych krwinek. Warto wiedzieć, że zawartość witaminy C w produktach spożywczych jest nietrwała, najszybciej rozpuszcza się w wodzie podczas gotowania. Najlepiej spożywać świeże warzywa i owoce, szczególnie cytrusowe. Aby uzupełniać jej niedobory, należy dokładnie planować dietę, uwzględniając jej źródła. Możliwe jest również suplementowanie witaminy C w odpowiednich, dobranych do potrzeb dawkach. Możliwe jest przedawkowanie witaminy C, które prowadzi do problemów zdrowotnych. Przede wszystkim związanych z układem pokarmowym. Mogą wtedy występować bóle brzucha i nudności.
Co ma najwięcej naturalnej witaminy C?
Witamina C odpowiada przede wszystkim za zwiększenie odporności organizmu na wirusy. Uznawana jest za skuteczny przeciwutleniacz oraz kofaktor wielu enzymów, przez co bierze udziały w wielu procesach metabolicznych. Witamina C stymuluje proces gojenia się ran, a także obniża stres oksydacyjny w tkankach. W związku z tym kluczowe jest jej dostarczanie w codziennej diecie. Jak objawia się jej niedobór? Przede wszystkim ogólnym osłabieniem, a także krwawieniem z dziąseł. Jeśli objawy nie ustępują, a nawet nasilają się, warto udać się na konsultację lekarską. Specjalista zaleca zwykle suplementację. Najlepiej jest zapobiegać tego typu sytuacjom. W związku z tym warto zwrócić uwagę, czy w diecie znajdują się następujące owoce: melony, pomarańcze, cytryny, kiwi, truskawki, jagody, jabłka. Witamina C znajduje się również w następujących warzywach: kalafiorze, kiszonej kapuście, szpinaku, papryce, cebuli, natce pietruszki. Wysoka zawartość witaminy C utrzymuje się mimo mrożenia, dlatego warto mrozić sezonowe owoce, by korzystać z nich w okresie jesienno- zimowym.
Witamina C lewoskrętna – hit czy kit?
Termin „witamina C lewoskrętna” funkcjonuje w powszechnym obiegu od kilku lat. Skąd pochodzi ta nazwa? Nie wiadomo do końca skąd wzięło się to pojęcie. Przypuszczenia pozwalają twierdzić, że znaczenie ma tutaj litera „L” w nazwie kwasu askorbinowego, która z łacińskiego (laevus) oznacza lewy. Odnosi się to jednak do konfiguracji atomów, a nie skręcalności optycznej. W rzeczywistości kwas L- askorbinowy jest prawoskrętny, ponieważ jego płaszczyzna światła spolaryzowanego skręca w prawo. W chemii o zjawisko ma zapis jako znak „+”. Litera „L” oznacza natomiast, że grupa hydroksylowa kwasu askorbinowego położona jest po lewej stronie. Warto jednak zwrócić uwagę, że istnieje również lewoskrętny kwas D-askorbinowy, co oznacza, że skręca płaszczyznę światła spolaryzowanego w lewo. W przeciwieństwie do kwasu L- askorbinowego nie ma jednak właściwości witaminy C. Poza tym nie można go zakupić w żadnej aptece.
Podsumowując, niezależnie od swojej nazwy każda witamina C jest prawoskrętna. Zmiana nazwy jest zatem wyłącznie działaniem marketingowym, którego celem jest korzyść finansowa. Producenci, którzy oferują wyjątkową witaminę lewoskrętną zawyżają cenę i oszukują klientów, obiecując jej cudowne właściwości prozdrowotne. Warto mieć taką świadomość i wybierać rozsądnie.