SOA.edu.pl Zdrowie Witamina C lewoskrętna co to jest?

Witamina C lewoskrętna co to jest?

Witamina C lewoskrętna co to jest?

W ostatnich kilku latach wiele można usłyszeć o prozdrowotnym działaniu lewoskrętnej witaminy C. Wokół niej narosło wiele kontrowersji. Dotychczas znana witamina C znana jest z korzystnego wpływu na układ odpornościowy, szczególnie w okresie przeziębień i grypy. Pojawiły się jednak medialne doniesienia, że „prawoskrętna” witamina C nie jest tak skuteczna jak  “lewoskrętna”. Ludzie zaczęli zatem udawać się do aptek i wypytywali o dostęp tegoż specyfiku. Czy rzeczywiście te doniesienia są prawdziwe?

Czym jest witamina C? 

Witamina C to nazwa, która określa aktywność biologiczną między innymi kwasu askorbinowego. Litera L, która dodawana jest czasami przy jej nazwie, to w rzeczywistości konfiguracja atomu węgla znajdującego się w łańcuchu bocznym cząsteczki. Cząsteczka ta jest pochodną glukozy. W związku z tym niektóre zwierzęta mogą produkować kwas L-askorbinowy dla swoich potrzeb. Ponadto kwas D-askorbinowy nie wykazuje aktywności biologicznej. Co to oznacza w praktyce? Nie ma aktywności witaminy C, ale posiada właściwości przeciwutleniacza. Poza kwasem L- askorbinowym aktywność biologiczną mają również jego sole oraz niektóre formy utlenione. Kwas L-askorbinowy w formie leku to odpowiednia forma, którą organizmy metabolizują w naturze. Co więcej, syntetyczne pozyskiwanie substancji jest częściowo biologiczne i wykorzystuje między innymi mikroorganizmy. Natomiast synteza “sztucznego” kwasu D-askorbinowego jest zdecydowanie droższa i trudniejsza. W związku z tym przemysł farmaceutyczny nie ma interesu w tym, aby ją produkować.

Jakie jest znaczenie witaminy C w codziennej diecie?

Witamina C lewoskrętna co to jest?Witamina C jest najbardziej znana ze swojego działania na układ odpornościowy. W związku z tym jej zwiększone spożycie następuje w okresie przeziębień i grypy. Posiada jednak znacznie więcej właściwości. Po pierwsze jest warunkiem koniecznym podczas produkcji kolagenu, czyli białek, które tworzą dodatkową warstwę nabłonkową, będącą barierą dla wirusów. Po drugie bierze udział w produkcji limfocytów, czyli białych krwinek. Warto wiedzieć, że zawartość witaminy C w produktach spożywczych jest nietrwała, najszybciej rozpuszcza się w wodzie podczas gotowania. Najlepiej spożywać świeże warzywa i owoce, szczególnie cytrusowe. Aby uzupełniać jej niedobory, należy dokładnie planować dietę, uwzględniając jej źródła. Możliwe jest również suplementowanie witaminy C w odpowiednich, dobranych do potrzeb dawkach. Możliwe jest przedawkowanie witaminy C, które prowadzi do problemów zdrowotnych. Przede wszystkim związanych z układem pokarmowym. Mogą wtedy występować bóle brzucha i nudności. 

Co ma najwięcej naturalnej witaminy C?

Witamina C odpowiada przede wszystkim za zwiększenie odporności organizmu na wirusy. Uznawana jest za skuteczny przeciwutleniacz oraz kofaktor wielu enzymów, przez co bierze udziały w wielu procesach metabolicznych. Witamina C stymuluje proces gojenia się ran, a także obniża stres oksydacyjny w tkankach. W związku z tym kluczowe jest jej dostarczanie w codziennej diecie. Jak objawia się jej niedobór? Przede wszystkim ogólnym osłabieniem, a także krwawieniem z dziąseł. Jeśli objawy nie ustępują, a nawet nasilają się, warto udać się na konsultację lekarską. Specjalista zaleca zwykle suplementację. Najlepiej jest zapobiegać tego typu sytuacjom. W związku z tym warto zwrócić uwagę, czy w diecie znajdują się następujące owoce: melony, pomarańcze, cytryny, kiwi, truskawki, jagody, jabłka. Witamina C znajduje się również w następujących warzywach: kalafiorze, kiszonej kapuście, szpinaku, papryce, cebuli, natce pietruszki. Wysoka zawartość witaminy C utrzymuje się mimo mrożenia, dlatego warto mrozić sezonowe owoce, by korzystać z nich w okresie jesienno- zimowym.

Witamina C lewoskrętna – hit czy kit?

Termin „witamina C lewoskrętna” funkcjonuje w powszechnym obiegu od kilku lat. Skąd pochodzi ta nazwa? Nie wiadomo do końca skąd wzięło się to pojęcie. Przypuszczenia pozwalają twierdzić, że znaczenie ma tutaj litera „L” w nazwie kwasu askorbinowego, która z łacińskiego (laevus) oznacza lewy. Odnosi się to jednak do konfiguracji atomów, a nie skręcalności optycznej. W rzeczywistości kwas L- askorbinowy jest prawoskrętny, ponieważ jego płaszczyzna światła spolaryzowanego skręca w prawo. W chemii o zjawisko ma zapis jako znak „+”. Litera „L” oznacza natomiast, że grupa hydroksylowa kwasu askorbinowego położona jest po lewej stronie. Warto jednak zwrócić uwagę, że istnieje również lewoskrętny kwas D-askorbinowy, co oznacza, że skręca płaszczyznę światła spolaryzowanego w lewo. W przeciwieństwie do kwasu L- askorbinowego nie ma jednak właściwości witaminy C. Poza tym nie można go zakupić w żadnej aptece. 

Podsumowując, niezależnie od swojej nazwy każda witamina C jest prawoskrętna. Zmiana nazwy jest zatem wyłącznie działaniem marketingowym, którego celem jest korzyść finansowa. Producenci, którzy oferują wyjątkową witaminę lewoskrętną zawyżają cenę i oszukują klientów, obiecując jej cudowne właściwości prozdrowotne. Warto mieć taką świadomość i wybierać rozsądnie.

Related Post

Kiedy jakie miody?Kiedy jakie miody?

Wybór odpowiedniego miodu do spożycia zależy od wielu czynników, w tym od jego właściwości zdrowotnych oraz smaku. Różne rodzaje miodu mają różne zastosowania, a ich wybór powinien być dostosowany do

Jak spożywać miód?Jak spożywać miód?

Miód jest naturalnym produktem, który od wieków cieszy się uznaniem ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Spożywanie miodu może przynieść wiele korzyści, zarówno dla naszego organizmu, jak i dla samopoczucia.

Jak się robi licówki?Jak się robi licówki?

Proces robienia licówek to skomplikowana procedura, która wymaga precyzyjnego podejścia oraz odpowiedniego przygotowania. Pierwszym krokiem jest konsultacja z dentystą, który oceni stan uzębienia pacjenta oraz omówi oczekiwania dotyczące efektu końcowego.